Se alla inlägg

Hur välja personlig tränare?

Vi på B-ROOM välkomnar alla frågor ni blivande klienter ställer. För frågorna är fler och skepticismen till branschen växer efter all granskning i media. Vem kan titulera sig som personlig tränare och vad innebär det? Att vara personlig tränare är ett förtroendeuppdrag och ett ansvar, även för gymägaren som anställer.

Som klient ska du kunna få svar på följande frågor:

Utbildning och specialistkunskaper

En professionell PT bör ha en gedigen utbildning som omfattar runt 200 timmar lärarledd undervisning. Många utbildningar är i kursformat, kort helgutbildning eller till och med internetbaserade. Det finns tyvärr inga kompetenskrav så det är upp till dig att göra research om tränarens kunskapsnivå. Fråga tränaren om utbildning och längd på utbildningen, vad han eller hon har för inriktning, extra viktigt om du har specifika behov.

Praktisering av yrket

PT yrket handlar om att ”göra”, kan inte läras ut teoretiskt. Många timmar med många olika klienter gör en PT rustad för att kunna leverera en trygg helhet. PT yrket handlar inte längre om muskler och utseende, utan om välmående, träning för hälsa men även mer sportspecifikt och framför allt skadeförebyggande. En personlig tränare idag behöver därför ha ett helhetstänk kring välbefinnande, träning, mat, stress och återhämtning. Därtill behövs förståelse för att varje individ är unik, vilket ställer även krav på god kommunikationsförmåga.

Referenser

Fråga runt och glöm inte att kolla hur bokad PT:n är? PT yrket handlar om att göra 🙂

Våga ifrågasätt, ju mer skeptiska ni är, desto mer kräsna kommer gymägarna bli när de anställer tränare.

Lämna en kommentar