Se alla inlägg

Kettlebellträning under graviditet

”Du borde nog inte träna nu när du är gravid.”

”Att träna med vikter måste vara tungt för en gravid.”

Påståenden som oftast skrämmer gravida tjejer och resulterar i att man blir inaktiv, orkeslös och ger en onödigt stor viktuppgång. Kan man träna som gravid och kan man träna med kettlebells?

Frågorna är många och svaren är så klart väldigt individuella. Men en sak är vi nog alla överens om, att träna och röra på sig är det allra bästa rådet. Träning och graviditet hör visst ihop så länge det anpassas till de fysiska förutsättningarna. Målet måste vara att bibehålla den fysik man har byggt upp innan graviditeten och tillhör man de som inte har tränat innan är det ett ypperligt tillfälle att börja komma igång, försiktigt så klart.

Hur är det då med kettlebellträning? Den frågan besvarar jag genom att publicera några frågor jag har fått från er läsare!

Jag har precis lärt mig kettlebell tekniken och har tränat sen dess. Nu är jag gravid, kan jag fortsätta? – Om du har grunderna och mår bra i kroppen finns det ingen anledning att sluta med kettlebellträningen.

Jag har aldrig tränat med kettlebells, är nu i vecka 28  och undrar om jag det är okej att börja nu? – Kettlebellträning kräver mycket teknik och stabilitet som  du kanske inte har nu så jag skulle inte rekommendera att börja med den träningen nu.

Jag har tränat med kettlebells ett tag nu, är gravid, första trimestern,och undrar om jag kan fortsätta? – Visst kan du fortsätta, så länge du mår bra. Målet måste vara att bibehålla fysiken och glädjen och inte att öka prestation. 

Hur är det med pulsen? Har hört att man inte får komma upp i hög puls. – Rekommendationen är att du ska kunna tala utan att flämta fram orden medan du tränar. Jag rekommenderar intervallträning med kettlebells, då har du vilan för återhämtning. Att ligga i högre puls lite då och då gör då inget. Kroppen brukar dock reglera det bra, gravida brukar inte kunna komma upp i nivåer som skulle kunna vara farliga.

Kan jag träna alla övningar under hela graviditeten? – Inte under hela graviditeten. Du kan  dock fortsätta att träna som vanligt fram till graviditetsvecka 20, men minska kanske något på belastningen och intensiteten. Ofta brukar detta vara självreglerande eftersom de flesta inte orkar träna som innan de var gravida på grund av de fysiologiska förändringarna i kroppen. Efter vecka 20 ska du undvika övningar som belastar rygg och bäcken ojämnt (som utfallsövningar och enbensövningar) och att träna i ryggläge på hårt underlag. Du ska också efter vecka 20 undvika tunga lyft över huvudet där du jobbar mycket med buktrycket. Undvik även magövningar. Mot slutet av graviditeten, tredje trimestern, rekommenderar jag att man går över till mer stabil träning än vad kettlebellträning ger, med tanke på hur bäckenet belastas. Kettlebellträning kärver mycket stabilitet och balans, egenskaper som försämras under graviditeten. Så kallade fitnessövningar (tex rodd, marklyft, biceps, triceps) Inga snatchar och jerks med andra ord. Håll passen korta!

Tänk också på den ökade belastningen på bäckenbotten som graviditeten medför. Jobba med knipövningar.

Stressa inte över uteblivna pass, lev här och nu och njut av den lilla människan i magen.

 

Spåra från din sida.

Kommentarer (1)

  • fitnesscoachen

    |

    Bra inlägg, träning är roligt och nyttigt för både mamma och barn! 🙂

    Reply

Lämna en kommentar